Hur blir man av med övervikt/fetma?. Del 2

Långvarig obalans i din vardag med den mängd energi du får i dig förhållande till den energi du gör av med orsakar övervikt eller fetma. Rör du på dig mer så kan du äta mer, rör du på dig mindre så bör du äta mindre. Allt du äter innehåller kalorier, vissa saker innehåller mer och vissa mindre så det kan vara bra att vända på paketet och läsa hur mycket kalorier den där “nyttiga“ juicen innehåller. Kolla på flera olika för att sedan kanske ta den som innehåller mindre?

För att du ska gå ner i vikt så handlar det om ett kaloriunderskott över tid. 

Det tar inte 1 vecka, du måste ge det tid och inse att äta bra mat och hålla igång med fysisk aktivitet är en livsstil och inte något tillfälligt. Det finns mycket som du själv kan göra för din fortsatta hälsa. Här kommer några tips

  • Beteende – Ta reda på och förstärk de levnadsvanor som hjälper dig att hålla en sund livsstil.
  • Kost – Ät bra och hälsosam mat, leta efter nyckelhålsmärkta produkter, ät mer frukt och grönt. (Tallriksmodellen) 
  • Mätning – Väg och mät dig regelbundet så du kan följa din utveckling lättare.
  • Aktivitet – Gör regelbunden fysisk aktivitet, styrketräning och pulshöjande.
  • Socialt stöd – Berätta för dina närmaste att du är i en process att ta hand om din hälsa.

Många människor kan tycka det är väldigt svårt att ta tag i det själv, var då inte rädd att ta hjälp från exempelvis en kostrådgivare eller en personlig tränare. Du är alltid starkare med fler runt om dig än att vara helt ensam i din förändring. Att bli av med sin övervikt eller fetma går till 99% men DU måste göra jobbet!